Pages

27.11.11

Cabbage rolls with mushrooms, vegetables and rice

Голубцы с грибами, овощами и рисом. Kaalirullat sienien, riisin ja kasviksien kanssa. Cabbage rolls with mushrooms, vegetables and rice.
Ру Голубцы с грибами, овощами и рисом

- 1 вилок белокочанной капусты
- 0,5 кг риса
- 300 г грибов шиитаке
- 2 шт репчатого лука среднего размера
- 1 крупная морковь
- 1,5-2 см корня имбиря
- соль
- 1 ст.л. карри
- 2 ст.л. соевого соуса
- растительное масло для жарки
- 4 ст.л. муки

Из кочана капусты аккуратно вырезать кочерыжку, разобрать 2/3 кочана на листья. Отварить капустные листья в кипящей и слегка подсоленной воде до готовности. Выложить на стол или на большую тарелку и остудить.
Отварить рис. Пока рис варится, оставшуюся капусту нашинковать тонкими короткими полосками и обжарить в сотейнике на растительном масле с мелко нарезанным луком и натертой на крупной терке морковью.
Порезать небольшими кусочками грибы шиитаке и добавить к овощам.
Имбирь натереть на мелкой тёрке и отправить вместе с выделившемся соком в тот же сотейник, где обжариваются овощи. Посолить, приправить карри и соевым соусом, тушить под крышкой на медленном огне 5-7 минут.
Готовый рис откинуть на дуршлаг, промыть теплой водой и переложить в сотейник к овощам. Перемешать, выключить огонь и дать рису с овощами немного остыть.
Как только начинка для голубцов остыла, положить на рабочую поверхность капустный лист, на него – столовую  ложку начинки, аккуратно свернуть лист (если кочан капусты был небольшой и листья получились маленькие, то использовать на 1 голубец по 2 капустных листа).
Таким образом свернуть все голубцы, слегка обвалять их в муке и жарить на разогретой сковороде с добавлением растительного масла по 2-3 минуты с каждой стороны.
Подавать голубцы горячими, украсив зеленью.


Fi Kaalirullat sienien, riisin ja kasviksien kanssa

- 1 keräkaali
- 0,5 kiloa riisiä
- 300 g siitake sieniä
- 2 kpl keskikokoista sipulia
- 1 iso porkkana
- 1,5-2 cm inkiväärijuuria
- rippaus suolaa
- 1 rkl currya (karria)
- 2 rkl sojakastiketta
- öljyä paistinpannulle
- 4 rkl vehnäjauhoa

Poista kova keskiosa kaalista, kerää lehdet 2/3 kaalista. Keitä nämä lehdet vedellä suolan kanssa valmiiksi. Laita pöydälle tai isolle lautaselle jäähtymään.
Keitä riisi. Samalla leikkaa jääneet kaalilehdet hienoiksi suikaleiksi ja paista ne öljyllä hienosti leikatun sipulin ja porkkanaraasteen kanssa.
Leikkaa siitake sienet pieniksi paloiksi ja lisää vihanneksille.
Tee inkivääristä raaseet ja lisää samaan paistinpannuun, jossa kasvikset ovat paistamassa. Jos inkivääristä tuli mehu, kaada se myös sinnekin. Laita suolaa, karria ja sojakastiketta, hauduta kannen alla pienellä tulilla 5-7 minuuttia.
Laita valmis riisi lävikköön, pese vedellä ja laita paistinpannun, jossa on vihannekset. Sekoita, ota pois tulilta ja anna vähän jäähtyä.
Kun täyte on vähän jäähtynyt, laita kaalilehti pöydälle tai sinne, missä on mukavaa tehdä rullia; laita 1 rkl täytettä kaalilehdelle, kierrä rullalle huolellisesti. Jos kaali oli pieni ja lehdet ovat pieniä, silloin käytä 2 lehteä yhteen rullaan.
Sillä tavalla kierrä kaikki rullat, laske ne vehnäjauhoon hetkeksi joka puolelta ja paista kummalla paistinpannulla oljyllä 2-3 minuuttia joka puolelta.
Tarjoile kaalirullat tuoreen vihreän kanssa.


En Cabbage rolls with mushrooms, vegetables and rice

- 1 cabbage
- 0,5 kg of rice
- 300 g of shiitake mushrooms
- 2 pcs of middle size onion
- 1 big carrot
- 1,5-2 cm of ginger root
- salt
- 1 spoon of curry
- 2 spoons of soya sauce
- oil for frying
- 4 spoons of fluor

Cut the middle of cabbage carefully, cull the leafs from 2/3 of cabbage. Boil the cabbage leafs in water with little bit of salt until they are ready (soft). Put them on the table or on the big plate and allow them to cool.
Cook the rice. In the same time cut other (fresh) leafs from cabbage by the thin strips and fry them in the frying pan in oil with finely cut onion and rubbed carrot.
Cut the shiitake by the small pieces and add them to the vegetables.
Rub the ginger root and put (with it's juice) into the same frying pan, where is vegetables. Put salt, curry and soya sauce and stew under the cap at small fire 5-7 minutes.
Put ready rice into the colander, wash by the warm water and put into the frying pan, where is vegetables. Blend, turn the fire off and allow the rice and the vegetables to cool a little bit.
When the filling is more cool, put the cooked cabbage leaf on the table or there where is comfortable to make the rolls. Put 1 spoon of the filling on the cabbage leaf, make the roll carefully. If you had small cabbage and it's leafs are small, you can use 2 leafs for 1 roll.
Thus make all rolls, put them into flour from every side for a moment and fry in the hot frying pan in oil 2-3 minutes at every side.
Serve the rolls up with fresh greens.

No comments:

Post a Comment